In het derde kwartaal waren er 160 duizend minder banen dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Het banenverlies is nog nooit zo groot geweest sinds 1995, het begin van de metingen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De oorzaak van deze piek, is te vinden in het feit dat de Nederlandse economie de afgelopen twee jaar bijna zonder uitzondering is gekrompen.

"Dat werkt door bij bedrijven, die hebben het moeilijk. Het aantal faillissementen stijgt naar een recordniveau", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, tegen NU.nl.

Een andere oorzaak is dat de werkloosheid ook wordt bepaald door het aantal mensen dat zich op de arbeidsmarkt meldt. "Als zij zien dat het slecht gaat, kan dat een reden zijn om te denken: 'dat wordt niets, ik trek me even terug. Als het beter gaat probeer ik het opnieuw'", zegt Van Mulligen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vacatures

Het aantal openstaande vacatures (zie grafiek) is in het derde kwartaal voor het eerst in twee jaar gegroeid, maar met 94 duizend is dat aantal erg laag. 

De toename komt geheel voor rekening van particuliere bedrijven, bij de overheid stabiliseert het aantal vacatures juist. De toename was het grootst bij de commerciële dienstverlening. De zorg heeft het zwaar, daar worden met name de thuiszorg en de kinderopvang hard geraakt door de bezuinigingen.

Crisis

"Ten tijde van voor de crisis zat je tegen de 300 duizend openstaande vacatures in een kwartaal, ongeveer net zoveel als dat er werklozen waren. Nu is die verhouding een op zeven. Dat zegt eigenlijk alles over hoe de arbeidsmarkt er nu voor staat", aldus Van Mulligen.

De ontwikkeling van het aantal vacatures wordt bepaald door nieuwe en vervulde vacatures. In het derde kwartaal kwamen er 159 duizend vacatures bij, vijfduizend minder dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures kwam uit op 162 duizend. 

Zie ook: Nederland na een jaar uit recessie | Dijsselbloem noemt herstel nog pril | Economische groei eurozone neemt af | Vijf vragen over werkloosheid | Vijf vragen over een recessie