Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
europese verkiezingen eu brussel europa europees parlement

Brussel blijft Nederland in de gaten houden

Brussel vindt het nuttig om Nederland in de gaten te blijven houden omdat de Nederlandse economie niet in balans is. 
Door ANP

De Europese Commissie wijst met name op de problemen op de huizenmarkt en de grote schuld van de huishoudens.

Dat maakte de commissie woensdag bekend. Brussel stelde een half jaar geleden al dat de Nederlandse economie uit balans is, maar noemde de situatie niet buitensporig.

De commissie blijft Nederland nu volgen om te kijken of het beter of slechter gaat.

Brussel plaatst nog andere kanttekeningen bij de Nederlandse economie. Zo is er een te groot overschot op de handelsbalans, terwijl de binnenlandse investeringen achterblijven.

Het grote handelsoverschot komt vooral door de export van gas en de positieve bijdrage van de wederuitvoer. Dat zijn buitenlandse goederen die via Nederland verder worden vervoerd. Nederlandse producenten hebben daarentegen hun aandeel op de internationale markten licht zien krimpen.

Duitsland

De Europese Commissie maakte eveneens bekend een onderzoek in te stellen naar het handelsoverschot van Duitsland. 

Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een onevenwichtige ontwikkeling in de Duitse economie. Dankzij zijn sterke export boekt Duitsland een aanhoudend groot overschot op zijn handelsbalans.

De afgelopen weken kreeg Duitsland veel kritiek vanwege het overschot. Critici vinden dat de Duitse regering de bestedingen in eigen land meer moet aanjagen, zodat de internationale handel meer in evenwicht komt.

Europees commissaris Olli Rehn gaf eerder deze week al aan dat het Duitse overschot door Brussel zou worden onderzocht.

Handelsoverschot

Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben volgens de commissie een bijzonder groot handelsoverschot. Dit is aan de ene kant het gevolg van een goede concurrentiepositie. De overschotten wijzen echter ook op achterblijvende groei van de binnenlandse bestedingen.

Volgens Brussel doen de landen er daarom goed aan de investeringen en consumptie in eigen land aan te jagen. Daarmee kan worden gezorgd voor een meer duurzame economische groei, terwijl de concurrentiepositie intact blijft.

Door de grote overschotten van de genoemde landen heeft de hele eurozone nu ook een handelsoverschot met de rest van de wereld, terwijl de handelsbalans voorheen in evenwicht was.

Dat kan ervoor zorgen dat de euro meer waard wordt, waardoor het voor de zuidelijke landen nog lastiger wordt om hun concurrentiepositie te verbeteren.

Aanbevolen artikelen