ATLANTA - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft in het tweede kwartaal een miljardenverlies geleden. Het verlies kwam uit op bijna 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) tegen een winst van 184 miljoen dollar een jaar eerder, aldus de onderneming maandag.

Delta moest een eenmalige last in de boeken opnemen van 1,65 miljard dollar. Voor de last is vorige week al gewaarschuwd. Het overgrote deel van het geld is gereserveerd voor belastingen.

Nieuwe reorganisatie

Zonder bijzondere posten was er, onder meer door de hoge olieprijzen, ook nog een verlies van 312 miljoen dollar. Volgens topman Gerald Grinstein laten de slechte resultaten zien dat een nieuwe reorganisatie noodzakelijk is. Nog deze zomer zullen de werknemers op de hoogte worden gebracht van de plannen.

Vele analisten vrezen dat Delta mogelijk dit najaar of in de winter in grote financiële problemen kan komen. De op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten had eind juni nog 2,3 miljard dollar in kas, maar moet snel de kosten zien te verlagen om de kaspositie niet verder uit te hollen.