VENISSIEUX - De 35-urige werkweek in Frankrijk lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het Duitse constructiebedrijf Bosch kondigde maandag met veel fanfare aan dat het als eerste werkgever erin is geslaagd zijn personeel warm te maken voor langer werken dan wettelijk voorgeschreven.

De 820 werknemers van Bosch in het Franse Vénissieux blijken een week geleden massaal voor verlenging van de werkweek met een uur te hebben gestemd zonder dat daar extra salaris tegenover staat. Zij deden dat in ruil voor het behoud van 190 banen. Bosch heeft ook beloofd 12 miljoen euro te investeren in een nieuwe productielijn voor injectiemotoren.

Grote verdeeldheid

Het akkoord heeft voor grote verdeeldheid gezorgd onder de Franse vakbonden. Twee bonden, CFE-CGC en CFDT, stemden in juni al in met plannen van Bosch om een 36-urige werkweek in te voeren om de kosten met 12 procent terug te dringen. CGT, de grootste vakbond in Frankrijk, bleef echter oppositie voeren.

Bosch dreigde een deel van de productie naar Tsjechië te verplaatsen, waar arbeid veel goedkoper is, als de kostenbesparingen niet door zouden gaan. Deze verhuizing zou in Vénissieux driehonderd banen kosten.

In totaal stemde 98 procent van de werknemers voor verlenging van de werkweek. Bij 10 procent aan tegenstemmers zou het akkoord uit juni met de vakbonden weer van tafel zijn gegaan.

Banen creëren

Vakbond CGT vreest nu dat meer bedrijven in Frankrijk de tacktiek van Bosch gaan toepassen. De 35-urige werkweek is ingevoerd door de vorige socialistische regering-Jospin om banen te creëren. President Chirac heeft onlangs gepleit voor een flexibelere toepassing van de regels.