ALMERE - Na twee weken staken in de bouw is een aantal werkgevers overgegaan tot pogingen om de stakingsacties te breken. Dinsdag trommelde bouwbedrijf Van Wijnen in Almere bijvoorbeeld niet-stakende werknemers op om het werk van stakende collega's te doen. Dat vertelde een woordvoerder van het landelijke actiecentrum van de vakbonden woensdag.

De woningbouwer wil geen vertraging oplopen met zijn werkzaamheden. Woensdag zijn de bonden naar de betreffende locatie afgereisd. Met een dikke ketting is die vervolgens afgegrendeld, aldus de zegsman. "De druk op de werkgevers wordt opgevoerd", zegt hij. "Wij krijgen signalen dat ze beginnen te piepen." Er staat nog geen afspraak gepland om weer te gaan onderhandelen.

Ook woensdag wordt het werk weer op verschillende bouwplaatsen neergelegd, voor de veertiende dag. Deze keer is onder meer de nieuwe woonwijk IJburg in Amsterdam aan de beurt. Daar worden zestig bouwvakkers opgeroepen niet aan de slag te gaan. Ook wordt de tunnel in het Sophiatraject van de Betuweroute enige tijd geblokkeerd.

Woensdag wordt naar alle waarschijnlijkheid de mijlpaal van .000 stakingsdagen bereikt voor een betere CAO. De Bouw-CAO geldt voor circa 180.000 werknemers.