Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jeroen Dijsselbloem

'DNB-actie Libor had eerder gekund'

De Nederlandsche Bank had "een paar maanden'' eerder in actie kunnen komen in de Libor-fraude bij de Rabobank. 
Door ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.

Al in 2008 deed de Amerikaanse toezichthouder onderzoek naar mogelijke manipulatie met de Liborrente door banken. In 2010 werden daar andere toezichthouders bij betrokken en pas in 2011 kwam DNB erbij.

''Je kunt zeggen dat dat een paar maanden eerder had gekund, maar het is niet zo dat het vanaf het begin had gemoeten'', aldus Dijsselbloem.

DNB

De les die hij hieruit trekt is dat als een buitenlandse toezichthouder een Nederlandse bank ''op de korrel heeft'', DNB dan onmiddellijk ook zelf moet kijken wat er aan de hand is. DNB is het daar mee eens. De rol van DNB hoeft van de minister verder niet onderzocht te worden. ''Het is duidelijk waarom bepaalde stappen zijn gezet.''

Dijsselbloem herhaalde dat wat hem betreft serieus bekeken moet worden of bij Rabobank ontslagen fraudeurs alsnog strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Hij ontkende dat hij het Openbaar Ministerie onder druk heeft gezet dat te doen of er bij de Rabobank op aan heeft gedrongen om aangifte te doen. Wel is de Rabotop op de hoogte van zijn standpunt. Dat het OM stelt dat het geen aanmoediging van de minister nodig heeft, vindt hij ''een geruststellende gedachte''.


Lees meer over:

dijsselbloem

Aanbevolen artikelen