Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nederlander mogelijk chef bankentoezicht ECB

De Nederlander Jan Sijbrand en de Française Danièle Nouy zijn kandidaten om voor de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht op de 130 grootste banken van de eurozone te gaan leiden. 
Door ANP

Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bevestigd na berichtgeving in Duitse media.

Sijbrand is sinds halverwege 2011 als directeur bij DNB belast met het toezicht op banken. Nouy heeft dezelfde functie bij de Bank van Frankrijk.

De Süddeutsche Zeitung berichtte dat de bestuursraad van de ECB donderdag heeft besloten Sijbrand en Nouy als kandidaten voor de belangrijke post naar voren te schuiven. Het Europese Parlement moet de keuze maken.

Volgens sommige waarnemers wil het parlement graag een vrouw op een hoge functie plaatsen en circuleert de naam van Nouy al langer. Ze maakt ook meer kans omdat een Nederlander, minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep is geworden.

Dijsselbloem noemde Sijbrand vrijdag een ''hele goede directeur toezicht'' bij DNB. Hij benadrukte dat het Europees Parlement over de benoeming gaat en het kabinet daar geen invloed op heeft. ''Hij is een van de twee kandidaten, dat is al heel mooi en eervol.''

In de herfst van volgend jaar wil de ECB streng toezicht gaan houden op de 130 grootste banken van de eurozone en neemt daarmee cruciale taken van nationale banken over. Voor die tijd wil de ECB de banken grondig doorlichten.


Lees meer over:

ECBbankentoezicht

Aanbevolen artikelen