'Files kosten bedrijfsleven ruim 800 miljoen'

Files op de Nederlandse snelwegen kostten vervoers- en verlaadbedrijven vorig jaar in totaal ruim 800 miljoen euro. 

Dat is voor het tweede jaar achtereen een daling, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van TNO.

Opdrachtgevers Transport en Logistiek Nederland (TNL) en verladersorganisatie EVO concluderen daaruit dat ''asfalt werkt''.

Ze vragen verkeersminister Melanie Schultz van Haegen om ''gericht te investeren in de grootste knelpunten voor het goederenvervoer.'' Schultz liet zondag nog weten dat asfalt niet altijd de beste manier is om drukte op de weg te voorkomen.

In de provincies Utrecht en Noord-Holland bevinden zich de vijf duurste fileknooppunten, aldus TNO. Die zijn gezamenlijk goed voor ruim 45 miljoen euro schade. Koploper is opnieuw de A28 Hoevelaken - Rijnsweerd, zo staat in de Economische Wegwijzer die minister Schultz dinsdag in ontvangst nam.

Slimme maatregelen

Daarbij onderstreepte ze dat de knelpunten op de weg zo snel mogelijk moeten worden opgelost. ''Tot 2028 trek ik jaarlijks 5,5 miljard euro uit voor wegen, spoorwegen en vaarwegen. Deze kabinetsperiode komt er in totaal 760 kilometer asfalt bij'', liet ze weten.

Maar naast meer asfalt stipte ze ook andere oplossingen aan: ''Met slimme maatregelen waarmee we het verkeer en vervoer beter spreiden kunnen we de drukte op de weg tijdens de spits flink verminderen. Daar heeft iedereen profijt van.''

Lees meer over:
Tip de redactie