Een groep van ongeveer zestig jonge piloten sleept ABN Amro voor de rechter. De piloten vinden dat de bank ze een te hoge lening heeft gegeven om hun opleiding te kunnen volgen.

Die lening brengt ze nu in de financiële problemen, laat hun advocaat Frank Olberts dinsdag weten.

De piloten hebben voor hun studie van de bank een lening van een ton gekregen, en daar leenden ze nog eens vijftigduizend euro bij om tijdens hun opleiding de rente te betalen.

"Veel van deze mensen zouden nog beter af zijn in de schuldsanering. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus wij gaan eisen dat de lening wordt teruggebracht naar aanvaardbare proporties", vertelt Olberts.

Overcreditering

Het gros van de piloten die de zaak aanspannen zit zonder baan. Maar ook voor degenen die wel aan de stuurknuppel zitten is het vaak geen vetpot, aldus de advocaat. Zo krijgen piloten die voor Ryanair vliegen in bepaalde gevallen niet uitbetaald als ze ziek zijn.

De raadsman wijst op een recente uitspraak rondom overcreditering waarin de bank de rente moest vergoeden. De zaak dient naar verwachting over enkele weken bij de rechtbank in Amsterdam. De documenten zijn nog niet ingeleverd, aldus de raadsman.

ABN Amro

ABN Amro zegt nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. Volgens een woordvoerster voert de bank wel gesprekken met werkloze piloten en aspirant-piloten die in financiële problemen zijn. ''We zoeken passende oplossingen voor hen.'' Ze benadrukt dat de bank altijd zorgvuldig is bij het verstrekken van financieringen.

Het overgrote deel van de piloten die bij ABN Amro een lening hebben, voldoet overigens wel aan zijn betalingsverplichtingen, zegt ze. ABN Amro heeft ongeveer 3000 piloten, werkend of in opleiding, als klant. De bank is de enige financiële instelling in Nederland die piloten in opleiding leningen verstrekt.

''We doen dat al 25 jaar. Andere banken hebben zich teruggetrokken. Wij doen dat niet, want dan laat je een hele beroepsgroep in de steek'', aldus de woordvoerster.