Brabantse krantenbezorgers moeten vrezen voor hun (bij)baan. De Persgroep besteedt de bezorging van vijf kranten in die regio uit aan bezorgers van uitgeverij Wegener.

Hierdoor verliezen zo’n 650 bezorgers van de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad, Financieel Dagblad en nrc.next in 2014 hun baan, aldus De Persgroep. Omroep Brabant spreekt zelfs van zo’n duizend mensen die hun ronde verliezen.

De maatregel moet er voor zorgen dat de distributie efficiënter verloopt, meldt De Persgroep. Door de bezorging te laten verzorgen door Wegener kunnen de distributiekosten gedrukt worden. Wegener verspreidt in Brabant nu al BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en de Gelderlander.

In januari wordt de maatregel doorgevoerd in Brabant. In de loop van volgend jaar zal ook de bezorging van dagbladen in Gelderland worden overgedragen aan Wegener-bezorgers.

Opzegtermijn

Volgens De Persgroep hebben de getroffen bezorgers geen dienstverband bij de uitgeverij. "We hebben met de bezorgers een overeenkomst van opdracht. Uiteraard houden we ons aan de opzegtermijn. Formeel is dit vier weken, maar we hebben het nieuws al drie maanden eerder bekend gemaakt."