De daling van de huizenprijzen in Nederland komt volgend jaar ten einde, waarna er vanaf 2015 een licht herstel zal ontstaan op de huizenmarkt.

Dat voorspelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een maandag gepubliceerd rapport.

S&P verwacht dat de prijzen op de Nederlandse huizenmarkt dit jaar nog met 4,5 procent dalen.

Volgend jaar is er met een min van 1 procent nagenoeg sprake van een stabilisering, waarna de prijzen in 2015 naar verwachting met ongeveer 1 procent zullen stijgen.

Consumentenvertrouwen

S&P baseert zijn voorspelling op de recente toename van het consumentenvertrouwen en de verwachte stabilisering van de Nederlandse economie in 2014. Daarnaast heeft de forse daling van de huizenprijzen in de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat koophuizen beter betaalbaar zijn geworden.

Dit jaar gaan de prijzen in Nederland nog relatief sterk naar beneden. Binnen Europa gaan de huizenprijzen volgens S&P alleen in Spanje (min 8 procent) en Italië (min 5 procent) nog harder achteruit.

Beter gaat het op de Duitse en Britse huizenmarkt, waar de prijzen dit jaar met respectievelijk 4 en 5 procent stijgen. In België worden huizen gemiddeld 2 procent duurder.

CBS

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de Nederlandse huizenprijzen in het derde kwartaal van 2013 met 4,5 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) denkt dat "snelle daling eruit" is en verwacht stabilisatie van de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2014.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld