De genationaliseerde Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae klaagt negen banken aan vanwege betrokkenheid bij het gesjoemel met het internationale rentetarief Libor, waaronder de Rabobank.

Dat maakte Fannie Mae donderdag bekend. 

De genationaliseerde financiële instelling eist 800 miljoen dollar (589 miljoen euro) aan schadevergoeding.

Rabobank noemt de aanklacht vrijdag in een verklaring ongegrond. De bank liet weten ''sterk verweer'' te blijven voeren tegen de aanklacht.

332 miljoen

Volgens Fannie Mae hebben banken als Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en Rabobank meegeholpen aan de fraude met Libor.

Door het gesjoemel heeft Fannie Mae naar eigen zeggen zeker 332 miljoen dollar verloren op banktransacties. Andere banken die worden aangeklaagd zijn onder meer Barclays, RBS, Deutsche Bank en UBS.

De aanklagers stellen dat de banken het vertrouwen hebben geschonden en niet eerlijk hebben gehandeld. De aanklacht bij de rechtbank in Manhattan tegen de banken bevat onder meer beschuldigingen van fraude en medeplichtigheid. Fannie Mae wil onder meer ook vergoedingen voor juridische kosten.

Voorziening

Een woordvoerder van Rabobank zei vrijdag desgevraagd dat de bank geen voorziening heeft genomen in verband met deze zaak. ''Een voorziening is hier niet aan de orde. Wij achten de procedures ongegrond en de uitkomst van de zaken is bovendien zeer onzeker.''

In maart diende de genationaliseerde hypotheekverstrekker Freddie Mac eveneens een aanklacht in tegen banken over de Liborfraude.

Boete

Dinsdag werd al bekend dat de Rabobank een boete krijgt opgelegd van in totaal 774 miljoen euro door de Britse en Amerikaanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank vanwege de betrokkenheid bij de Liborfraude.

Vier vragen over de Liborrente