De nieuwe euromunten zijn bekend. Het ontwerp werd donderdag onthuld door staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Het zijn de eerste munten met de afbeelding van koning Willem-Alexander. Het ontwerp is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf.

Het portret van Willem-Alexander op de munten is fors groter dan dat van prinses Beatrix. Het gezicht van de koning bestaat uit vlakken.

Dat is ''gebaseerd op het verkavelde Nederlandse landschap en symboliseert tevens de diversiteit van de bevolking van ons land in de huidige tijd'', verklaart de Koninklijke Nederlandse Munt, waar de munten worden geslagen.

De acht munten hebben waarden van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en van 1 en 2 euro. Ze komen in januari 2014 in omloop.

De munten van 1 en 2 cent zijn alleen verkrijgbaar in complete sets voor verzamelaars. Het is nog niet bekend wanneer de eerste nieuwe munt wordt geslagen. Na de invoering blijven de munten met koningin Beatrix overigens gewoon geldig.

Bekijk beelden:

Waarschijnlijk komt eind volgende maand een speciale munt van 2 euro in omloop. Daarop staat koning Willem-Alexander afgebeeld met zijn zes voorgangers: de koningen Willem I, Willem II en Willem III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

De munt wordt uitgegeven in verband met het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel het een speciale herdenkingsmunt is, kan er overal gewoon mee worden betaald.