De schuld van Nederlandse gemeenten is halverwege 2013 opgelopen naar een totaal van ruim 50 miljard euro.

Dat is bijna 14 miljard euro meer dan halverwege 2007, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De schuld stijgt al zes jaar.

Gemeenten geven al jaren meer uit dan ze binnenkrijgen. Vooral in 2009 en 2010 waren er hoge tekorten, onder meer doordat de grondverkopen teruglopen en door maatregelen om de lokale economie te stimuleren. 

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

In de daaropvolgende jaren brachten gemeenten het tekort terug, maar in de eerste helft van dit jaar kwam het weer hoger uit dan in de eerste helft van 2012. Dit komt onder andere door stijgende lasten als gevolg van bijstandsuitkeringen. In 2012 gaven de gemeenten ruim 52 miljard euro uit, tegenover inkomsten van 49 miljard euro.

Tegenover de stijgende schuld staan afnemende vorderingen, zoals banksaldi, verstrekte leningen en deposito's. De waarde van de vorderingen is gedaald van 33 miljard euro midden 2010 tot bijna 25 miljard euro halverwege dit jaar.