Pensioenfonds ABP heeft schikkingen getroffen met de internationale banken Credit Suisse en Morgan Stanley in rechtszaken die werden aangespannen in de Verenigde Staten.

Daarmee zijn alle zaken tegen banken waarvan het fonds slechte hypotheekproducten kocht nu afgerond, liet een woordvoerder donderdag weten.

ABP klaagde enkele jaren geleden diverse grote banken aan wegens misleiding. De banken zouden in de aanloop naar de financiële crisis een verkeerd beeld hebben geschetst van de kwaliteit van aan Amerikaanse hypotheken gerelateerde beleggingen, waarop veel geld werd verloren.

Op de hoogte

Volgens het pensioenfonds waren de banken op de hoogte van de lage kwaliteit van onderliggende hypotheekleningen die werden verpakt en aan investeerders als ABP werden verkocht.

De woordvoerder wilde niet aangeven welke bedragen de banken aan ABP betalen. ''Maar het zijn bedragen die het waard zijn om jaren werk in te steken'', gaf hij aan. ''Naar objectieve maatstaven gaat het om goede schikkingen.''

ABP bereikte in vergelijkbare zaken eerder al schikkingen met onder meer Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Countrywide.