Het tekort van de Amerikaanse overheid is afgelopen jaar geslonken tot het laagste niveau sinds 2008. 

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën woensdag bekend.

De uitgaven van de overheid waren in het afgelopen boekjaar, dat eind september werd gesloten, ruim 680 miljard dollar (495 miljard euro) groter dan de inkomsten.

Een jaar eerder bedroeg het tekort nog 1090 miljard dollar. Het tekort werd kleiner door de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen die in januari van kracht werden.

Het overheidstekort komt overeen met 4,1 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). Het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres (CBO) waarschuwde onlangs dat door toenemende uitgaven aan sociale voorzieningen en gezondheidszorg het tekort in de komende 25 jaar echter weer op zal lopen tot 6,5 procent.

Staatsschuld

De automatische bezuinigingen werden dit jaar doorgevoerd omdat Democraten en Republikeinen het niet eens werden over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld.

Republikeinen willen snijden in de uitgaven aan bijvoorbeeld sociale voorzieningen, Medicare en Medicaid. Democraten zijn hier niet tegen, maar eisen dat belastingen ook worden verhoogd. Daar zijn veel Republikeinen echter fel op tegen.