De Federal Reserve (Fed) verandert vooralsnog niets aan zijn stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie. Dat bleek woensdag na afloop van de beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De Fed koopt elke maand voor 85 miljard dollar (circa 62 miljard euro) obligaties op om banken van voldoende geld te voorzien.

Eerder dit jaar lieten centrale bankiers doorschemeren dat dit bedrag kan worden verlaagd als de economie voldoende herstel toont.

De Fed liet woensdag echter weten meer bewijs van herstel nodig te hebben voordat het beleid kan worden afgebouwd.

Rente

De Fed handhaafde ook de rente op het historisch lage peil van 0 tot 0,25 procent. De centrale bankiers hebben aangegeven dat de rente niet wordt verhoogd zolang de werkloosheid in de Verenigde Staten hoger is dan 6,5 procent. Vorige maand was 7,2 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos.

De Fed wordt voorlopig gehinderd in het vaststellen van de kracht van de Amerikaanse economie door de sluiting van de Amerikaanse overheid eerder deze maand. Daardoor heeft de verzameling en publicatie van economische statistieken grote vertraging opgelopen.