Energiebedrijven kunnen voor volgend jaar iets goedkoper inkopen. Dat zullen consumenten merken op hun energierekening, die volgend jaar toch al lager uitvalt door ingrijpen van toezichthouder ACM.

Eneco meldde woensdag dat de variabele leveringstarieven van elektriciteit per 1 januari ''licht lager’’ zullen liggen.

De prijs van gas blijft vrijwel gelijk. Een gemiddeld huishouden dat klant is van Eneco scheelt dit op jaarbasis ongeveer 2,50 euro.

''Op de energiemarkt blijft de vraag nog steeds achter bij het aanbod. Hierdoor heeft Eneco scherper kunnen inkopen'', verklaarde een woordvoerder.

Ook bij Essent is sprake van een prijsdaling. Daar valt het leveringstarief volgend jaar naar verwachting gemiddeld zo'n 5 euro goedkoper uit. In december maken de bedrijven hun definitieve prijzen bekend.

Energienota

De totale energienota voor een huishouden gaat volgend jaar waarschijnlijk met enkele tientjes omlaag. Dat komt doordat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs bepaalde dat netbeheerders komende jaren minder transportkosten van gas en elektriciteit in rekening mogen brengen.

Dit besluit drukt de energierekeing, afhankelijk van de gemeente waarin iemand woont, op jaarbasis met zo’n veertig tot vijftig euro.

De hoogte van de energiebelasting en de opslag voor duurzame energie voor 2014 moeten echter nog door de overheid worden vastgesteld. Hierdoor wordt het pas in december duidelijk wat consumenten volgend jaar precies voor stroom en gas gaan betalen.

Nuon

Een woordvoerder van Nuon laat in een reactie weten dat de prijzen bij zijn bedrijf "in dezelfde richting" zullen bewegen als bij Eneco.

Nuon wil echter wachten met een inschatting van de daling van de energierekening tot alle variabele gegevens bekend zijn.

Prijsverlagingen

Op 1 januari en 1 juli dit jaar schroefden de grote energiebedrijven hun leveringstarieven ook al omlaag, met respectievelijk ruim tachtig en twintig euro op jaarbasis.

Die eerste prijsverlaging werd echter deels tenietgedaan door een gelijktijdige stijging van de energiebelasting, het netbeheertarief en de btw.