De 64-jarige Piet Moerland stapt met onmiddellijke ingang op als bestuursvoorzitter van de Rabobank vanwege de betrokkenheid van het bedrijf bij het Liborschandaal. Een profiel van de topman.

Moerland bekleedde sinds 2009 de hoogste positie bij de bank uit Utrecht. Eerder dit jaar maakte hij nog bekend volgend jaar met pensioen te gaan.

Sinds 2003 zat de cum laude gepromoveerde econoom Moerland al in het bestuur van de boerenleenbank. Als bestuursvoorzitter was hij verantwoordelijk voor het toezicht binnen de bank en voor juridische zaken.

Voor zijn aantreden als Rabobank-bestuurder was Moerland professor aan Tilburg University. Hij bekleedde onder meer de leerstoel corporate governance, oftewel behoorlijk ondernemingsbestuur. Eind jaren zeventig was Moerland beleidsmedewerker voor de Rabobank. 

Conflict

Afgelopen voorjaar bleken Moerland en financieel topman Bert Bruggink met elkaar in aanvaring te zijn gekomen vanwege het ontslag van bestuurslid Gerlinde Silvis. Bruggink zou zes keer een bestuursvergadering hebben overgeslagen omdat hij niet gekend was in het ontslag.

Voorzitter van raad van commissarissen Lense Koopmans zei destijds dat de 'beschrijving van de ontwikkelingen in de top van onze bank en toezichtgerelateerde dossiers grotendeels herkenbaar is'.

Het besluit om af te treden heeft Moerland 'uit principe' genomen, zo verklaart hij dinsdag.

"Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen. Dit past gewoon niet bij de Rabobank."