De Rabobank krijgt een boete opgelegd van in totaal 774 miljoen euro door de Britse en Amerikaanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank vanwege de betrokkenheid bij de Liborfraude.

Dat maakt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekend.

De Rabobank heeft volgens de toezichthouders Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren.

Volgens een omvangrijk onderzoek van DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  had de Rabobank tussen 2006 en 2012 de interne organisatie niet goed op orde. Daarom konden er volgens DNB "misdragingen plaatsvinden bij het doorgeven van tarieven voor Libor."

Vanaf april 2010 was Rabobank volgens de toezichthouder te langzaam met het nemen van gepaste maatregelen om de tekortkomingen te repareren. De interne controle heeft gefaald de Liborfraude een halt toe te roepen, zo stelt DNB.

Libor is het rentetarief waartegen banken elkaar wereldwijd geld uitlenen. Bankiers van Rabobank hebben volgens toezichthouders met collega's van andere internationale banken samengespannen om dit internationaal veelgebruikte rentetarief te manipuleren.

In totaal waren dertig medewerkers van de bank betrokken bij de Liborfraude. Eerder werd bekend dat 27 Rabobankmedewerkers worden onderzocht.   

Dijsselbloem

Volgens Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, schaadt de Liboraffaire opnieuw het vertrouwen in de financiële sector.

"Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank", zegt Dijsselbloem.

De minister vindt de boetes dan ook terecht. "Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen", aldus de bewindsman.

Openbaar Ministerie

Van de 774 miljoen euro boete gaat 70 miljoen naar het Openbaar Ministerie (OM) als schikking omtrent het Liboronderzoek ter voorkoming van verdere vervolging. Dat laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

Dit is de hoogste OM-transactie die ooit is opgelegd aan een Nederlands bedrijf en gaat rechtstreeks naar de Staat.

Rabobank betaalt verder 105 miljoen pond ( 123 miljoen euro) aan Britse toezichthouders en 800 miljoen dollar (581 miljoen euro) aan toezichthouders in de Verenigde Staten. De boetes vormen volgens Rabo geen bedreiging voor de financiële stabiliteit van de bank.

Bekijk de reactie van het OM:

Moerland

Bestuursvoorzitter van Rabobank Piet Moerland maakte eerder bekend op te stappen vanwege het schandaal. Moerland zou in de loop van 2014 met pensioen gaan. Commissaris Marinus Minderhoud vervangt hem tijdelijk

Moerland zegt in dat de bank "strenge disciplinaire maatregelen" neemt tegen medewerkers die rechtstreeks betrokken waren bij de Liborfraude. 

Bekijk de toelichting van Moerland op zijn vertrek:

Boetes

Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal. Barclays kreeg in juni 2012 een boete van zo'n 330 miljoen euro opgelegd van Britse en Amerikaanse autoriteiten.

UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (circa 460 miljoen euro) van afkwam.

Het sjoemelen met de Liborrente kostte eerder al aan de president van de raad van commissarissen van Barclays zijn baan.

Vier vragen over de Liborrente | 27 Rabobankiers onderzocht wegens Libor | Ceo Rabobank vertrekt vanwege Liborfraude | Profiel: Piet Moerland