Bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank vertrekt eerder vanwege het Liborschandaal.

Dat meldt de Rabobank dinsdag. Moerland neemt die stap "weloverwogen maar met pijn in het hart, na dertig jaar in de toporganen van Rabobank te hebben gefunctioneerd".

Zo'n dertig handelaren van Rabobank spanden van 2005 tot en met 2011 met collega's van andere internationale banken samen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. Dat rentetarief, dat banken gebruiken bij het aan elkaar uitlenen van geld, werkt wereldwijd door in miljarden euro's aan hypotheken, obligaties en andere leningen.

De bank maakte dinsdag bekend dat het concern hierom een schikking heeft getroffen met de toezichthouders ter waarde van 774 miljoen euro.

"Uit het onderzoek naar de Liborzaak is gebleken dat een aantal medewerkers van ons buitenlands bedrijf zich ernstig heeft misdragen", aldus Moerland. "De lokale Rabobanken staan hier geheel en al buiten", zo benadrukt hij met een verwijzing naar de Nederlandse activiteiten van de Utrechtse bank.

"De raad van bestuur betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd, en dat dit heeft kunnen gebeuren. Het bestuur en het topmanagement waren hier in het geheel niet bij betrokken, direct nog indirect."

Volgens Moerland zijn de contracten van de betrokken medewerkers beëindigd, of zijn zij "op een andere wijze bestraft".

Bekijk de verklaring van Moerland:

Verontwaardiging

Hij wijst verder op de maatschappelijke verontwaardiging die de zaak teweeg heeft gebracht. "Ik heb daar het volste begrip voor, en ik deel die verontwaardiging." De overtredingen passen volgens hem "op geen enkele wijze bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering".

''Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen'', zegt hij.

Commissaris Marinus Minderhoud vervangt Moerland tijdelijk. Moerland heeft eerder gezegd dat hij in de loop van 2014 met pensioen wil gaan. Sipko Schat, die verantwoordelijk was voor de betrokken Liborhandelaren, blijft wel in functie.

Harde les

De raad van commissarissen van Rabobank heeft het ontslag van Moerland ''met respect geaccepteerd'', zei voorzitter Wout Dekker. Hij benadrukte dat Moerland en de overige leden van de raad van bestuur op geen enkele manier bij de rentefraude betrokken zijn geweest.

''De bank heeft een harde les geleerd en heeft nu alle maatregelen genomen die ervoor zorgen dat dit nooit meer zal voorkomen'', zei Dekker verder. Hij noemde Moerlands opvolger Minderhoud ''een ervaren bankier en bestuurder die vertrouwd is met alle dimensies van de Rabobank''.

De nieuwe topman, die sinds 2002 commissaris was, gaat 985.000 euro per jaar verdienen. Voor bonussen komt hij niet in aanmerking want die heeft Rabobank onlangs afgeschaft voor zowel de raad van bestuur als het gewone personeel.

Te prijzen

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, noemt het opstappen van Moerland een "principiële en belangrijke stap".

"Banken in Nederland willen aanspreekbaar zijn en daar hoort bij: verantwoordelijkheid nemen als dingen mis gaan. Het is daarom zeer te prijzen dat Piet Moerland als eindverantwoordelijke voor zijn bank een wat hij noemt ‘kristalhelder signaal’ heeft afgegeven", aldus Buijink.

Moerland toont volgens Buijink op deze manier "zijn afkeer van het type gedrag en cultuur dat tot de Libor-zaak heeft geleid. Ik heb daar groot respect voor."

Rabobank krijgt 774 miljoen euro boete voor Liborfraude | Vier vragen over de Liborrente | 27 Rabobankiers onderzocht wegens Libor | Profiel: Piet Moerland