De nieuwe Australische regering wil nog altijd niet dat het Chinese telecombedrijf Huawei op enigerlei wijze betrokken is bij het breedbandnetwerk in het land. 

De regering handhaaft het verbod dat twee jaar geleden werd ingesteld, maakt ze dinsdag bekend. Het besluit is genomen nadat de regering door de veiligheidsdiensten op de hoogte was gebracht van de kwestie. Details werden niet vrijgegeven.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken hekelt het Australische beleid. "We zijn altijd tegen bemoeienis met de handelsrelatie tussen twee landen onder het voorwendsel van veiligheid", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De vorige Australische regering verbood de Australische dochter van Huawei in 2011 om nog langer mee te dingen naar werk aan het breedbandnetwerk. De conservatieve oppositie was destijds fel tegen deze ban gekant en wilde dat het besluit zou worden herzien.

De directeur van Huawei Australia houdt vol dat het bedrijf geen bedreiging vormt voor de veiligheid. Hij wil bovendien weten wat de grondslag is voor het verbod.