Toezichthouders hebben de computergegevens van 27 bankiers van Rabobank onderzocht naar aanleiding van het Liborschandaal. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank in Utrecht.

Bankiers van Rabobank hebben volgens toezichthouders met collega's van andere internationale banken samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

De bank hangt daarom een hoge boete boven het hoofd, die naar verluidt 1 miljard dollar kan bedragen. Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal.

Het is niet duidelijk of alle 27 onderzochte bankiers daadwerkelijk verkeerd hebben gehandeld.

De rechtbank boog zich over een klacht van een van de bankiers dat zijn beloofde bonussen gedurende het Liboronderzoek onterecht werden ingehouden. De rechtbank wees zijn eis tot uitbetaling van de hand.

Boetebedrag

Rabobank verwacht op korte termijn bekend te kunnen maken hoe hoog de boetes van Britse en Amerikaanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank uitvallen.

Bronnen bevestigen dat de hoogte van de boete dinsdag wordt bekendgemaakt door de betrokken financiële autoriteiten.

Vorige week meldde de Financial Times dat de boete, opgelegd door De Nederlandsche Bank en de Britse en Amerikaanse collega's, een miljard dollar (727 miljoen euro) gaat bedragen. De Rabobank wilde dat bedrag toen niet bevestigen. 

Onbekend bedrag

De bank legde in de eerste helft van dit jaar al een onbekend bedrag opzij voor de boete. De Rabobank verklaarde vorige week naar aanleiding van de berichtgeving in de FT wel dat de boete geen gevaar zal zijn voor de vermogenspositie van de bank. 

Barclays kreeg in juni 2012 een boete van zo'n 330 miljoen euro opgelegd van Britse en Amerikaanse autoriteiten. UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (circa 460 miljoen euro) van afkwam.

Drie vragen over de Liborrente