Zo'n 3 miljoen ouderen in het Verenigd Koninkrijk vrezen dat zij komende winter in de kou komen te zitten, omdat ze mogelijk de energierekening niet meer kunnen betalen.

Dat schrijft de Britse krant The Independent naar aanleiding van een onderzoek van Age UK dat maandag wordt gepubliceerd.

Vier van de zes grote energiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben plannen aangekondigd om de prijzen van elektriciteit en gas met gemiddeld 9 procent op te schroeven.

Ruim een kwart van de Britse gepensioneerden noemt het warmhouden van hun woning als voornaamste zorg voor de komende winter.

Sterfgevallen

Age UK waarschuwt dat door het koude weer en slecht verwarmde woningen de kans op griep, hartaanvallen en beroertes bij ouderen toeneemt. Elke winter zouden er ongeveer 24.000 Britten sterven. Een deel van de sterfgevallen kan volgens het liefdadigheidsfonds worden voorkomen.

De energiebedrijven die de prijzen willen verhogen staan onder druk, omdat dit weekend bleek dat de bedrijven miljoenen euro's winst maakten door belasting te ontwijken. Het energieconcern Scotia Gas en twee Britse elektrabedrijven ontweken bijna 120 miljoen euro. British Gas zou ruim 23 miljoen euro die het afnemers teveel in rekening bracht, in eigen zak hebben gestopt.