Britse gas- en elektrabedrijven zijn verwikkeld in miljoenenschandalen. Energiebedrijf British Gas heeft volgens een klokkenluider ruim 23 miljoen euro consumententegoed op haar eigen jaarrekening bijgeschreven. 

Het energieconcern Scotia Gas en twee Britse elektrabedrijven ontweken bijna 120 miljoen euro aan belastinggeld. Dat melden Britse media in de nacht van zaterdag op zondag.

De onthullingen komen daags nadat vier van de zes grootste energiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk bekendmaakten de prijs voor gas en elektriciteit met 8 tot ruim 10 procent te verhogen. Meer dan dertig Britse energiebedrijven zouden zich schuldig maken aan belastingontwijking.

British Gas zou voor sommige particulieren en bedrijven teveel geld in rekening hebben gebracht. Klanten die overstapten naar een ander energiebedrijf of om een andere reden geen afnemer meer werden, kregen hun geld niet terug. Volgens het energiebedrijf komt dat doordat het niet in staat is om de voormalige afnemers te traceren.

Buitenland

Andere energiebedrijven zouden belasting ontwijken doordat hun moederbedrijven zich in het buitenland bevinden. Europese wetgeving zorgt ervoor dat er over bepaalde rentes geen belastinggeld in het Verenigd-Koninkrijk wordt betaald.

Boos

Politici en belangenorganisaties zijn verontwaardigd en boos. Wat de bedrijven doen is niet illegaal, maar ligt gevoelig wegens de stijgende energieprijzen voor consumenten.