Onder druk van verschillende actieorganisaties, retailers en studenten heeft ook kledingmerk Adidas de internationale overeenkomst voor een betere werkveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh ondertekend. 

Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag.

De Duitse maker van sportschoenen en sportkleding vond het aanvankelijk niet nodig om de overeenkomst te ondertekenen, omdat het bedrijf geen banden had met het fabriekscomplex dat in april dit jaar instortte.

Die ramp, waarbij meer dan duizend doden vielen, vormde voor een groot aantal andere partijen aanleiding om het brandveiligheidspact voor Bangladesh te ondertekenen.

Na maanden van gesprekken met bedrijven die de overeenkomst wel ondertekenden, is Adidas uiteindelijk toch overstag gegaan en heeft het bedrijf ook de handtekening gezet onder het document.

Er is niettemin nog steeds een aantal toonaangevende kledingmerken dat de overeenkomst niet heeft ondertekend.

Begin deze maand kwamen er opnieuw mensen om het leven bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh. De arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielfabrieken zijn berucht.

In de kledingindustrie in het Aziatische land werken tussen de 3 en 5 miljoen mensen. Na China geldt Bangladesh als grootste kledingexporteur ter wereld.