BRUSSEL - EU-commissaris De Palacio (energie) heeft de energie-experts uit de Europese landen bijeengeroepen voor een extra vergadering donderdag. De deskundigen moeten hun visie geven over de stijgende olieprijs en de mogelijke maatregelen.

Een woordvoerder van de commissie, die het nieuws dinsdag bekendmaakte, kon niet nader ingaan op eventuele maatregelen. Hij benadrukte dat de vergadering van experts een 'normaal mechanisme' is en dat er geen sprake is van een crisissituatie. De regels uit waarop de commissie zich baseert, zijn zeer beknopt en reppen niet over concrete actie om stijging van de olieprijzen te remmen.

De stijging van de olieprijs hangt samen met de toestand in het Midden-Oosten. Maandag maakte Irak bekend een maand lang zijn olie-uitvoer stil te zetten.

Volgens de woordvoerder van de commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zijn de gevolgen daarvan beperkt, omdat Irak goed is voor slechts 3 procent van de wereldolieproductie. Als er al gevolgen zijn, zullen die vooral in de VS gevoeld worden, denkt hij.

Irak is de op vijf na grootste olieleverancier van de VS, ondanks de harde houding van Washington tegenover het land. De laatste paar weken ging de helft van de Iraakse olie-uitvoer naar de VS.