De economische ontwikkelingen in Italië zijn bepalend voor het lot van de euro. Dat heeft bestuurder Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag gezegd in een toespraak in Milaan.

''De toekomst van de euro wordt niet bepaald in Parijs, Berlijn, Frankfurt of Brussel'', zei Asmussen.

''De beslissing zal vallen in Rome.'' De eurozone kan volgens hem niet tot bloei komen zolang de op twee na grootste economie niet groeit.

Daarvoor zijn echter structurele hervormingen noodzakelijk. ''Italië moet groeien, maar dat zal niet gebeuren als het alleen maar wacht tot de kansen keren'', benadrukte de Duitse ECB-bestuurder.

Bovendien zal het land het op eigen kracht moeten zien te redden. ''Italië is te groot om van buitenaf te worden gered'', aldus Asmussen.

Bankenunie

Ook de vorming van een bankenunie zal volgens de ECB'er het herstel van de eurozone bevorderen. De eerste stap daarin is het balansonderzoek waarmee de centrale bank volgende maand begint. Asmussen noemde dat ''een buitengewone kans om het vertrouwen in de bankensector te herstellen.''

Het balansonderzoek moet aan het licht brengen welke banken extra kapitaal moeten aantrekken om hun buffers te versterken. Dat balansherstel had volgens Asmussen al veel eerder moeten plaatsvinden en is ''een voorwaarde voor duurzaam economisch herstel''.