De Ierse dochter van de Rabobank, Agricultural Credit Corporation (ACCBank), is van plan volgend jaar haar bankvergunning terug te geven om zich nog uitsluitend bezig te gaan houden met het terugvorderen van schulden. 

ACCBank is hard geraakt door de vastgoedcrisis in Ierland en zou sinds 2008 circa 1,4 miljard euro aan kredietverliezen hebben geleden.

De kredietverstrekker sluit alle zakelijke centra voor het publiek en schrapt de banen van 180 van zijn 470 werknemers.

ACCBank in 1927 opgericht door de Ierse staat, werd in 2002 voor 165 miljoen euro gekocht door de Rabobank en was voor het instorten van de Ierse vastgoedsector de kleinste van de 11 grootste hypotheekverstrekkers in Ierland.

Vastgoed

''ACCBank heeft aanzienlijke verliezen geleden sinds 2008 door de vastgoedcrisis. Hoewel wij behoorlijk in de kosten hebben gesneden, inclusief een omvangrijk herstructureringsprogramma in 2009, gaan we als we niet ingrijpen naar een situatie waarin onze kosten hoger zijn dan onze inkomsten in 2014'', aldus Rabobanks landenmanager Kevin Knightly. ''Dat is een onhoudbare positie.''

Een woordvoerster van de Rabobank zei vrijdag in een toelichting dat het inleveren van de bankvergunning niet betekent dat ACCBank op termijn ophoudt te bestaan.

Kredietverlening

De bank is van plan door te gaan met de kredietverlening aan individuele boeren. Met de Ierse centralebankautoriteiten wordt nog overlegd in welke vorm deze activiteiten kunnen plaatsvinden en hoe het toezicht erop kan worden geregeld.

Rabobank Ireland die zich bezighoudt met leningen aan de voedings- en landbouwindustrie en internetbank Rabobank Direct blijven hun activiteiten in het land gewoon voortzetten.