De Bredase woningcorporatie Laurentius heeft aangifte gedaan vanwege oplichting door de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg.

Er is tevens aangifte gedaan tegen de voormalige directeuren Walter V. en Joop P., voormalig president-commissaris Jolanda R. en een Eindhovens architectenbureau.

De corporatie beschuldigt ze van omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte. Een woordvoerder van Laurentius heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

De woningcorporatie denkt voor tientallen miljoenen te zijn benadeeld bij ingewikkelde grond- en vastgoedtransacties. De schade is daarmee vermoedelijk nog groter dan de zaak waarvoor directeur Walter V. vorig jaar werd aangehouden, aldus de woordvoerder.

Aanleiding voor de aangiften zijn de uitkomsten van een uitgebreid forensisch onderzoek. Volgens Laurentius zijn diverse onzakelijke, abnormale transacties ontdekt. ''Wij denken dat ze strafbaar zijn'', aldus de woordvoerder. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er aangifte is gedaan en dat die wordt bekeken.

Laurentius zou onder meer benadeeld zijn bij projecten in Tilburg en Roermond. Daarbij zou ook de gemeente Roermond mogelijk voor 1,8 miljoen euro zijn gedupeerd. 

ABC-transacties

Walter V. werd vorig jaar aangehouden vanwege fraude. Onder zijn leiding zijn vanaf 2004 ten minste acht zogenoemde ABC-transacties gesloten. Bij deze transacties zijn drie of meerdere partijen betrokken, waarbij twee leveringen plaatsvinden (van A naar B en van B naar C).

Als de twee koopakten te veel van elkaar verschillen is er vaak spraken van fraude. Onroerend goed in Zeeland en Brabant werd in korte tijd twee keer verkocht met een flinke waardestijging, waarbij Laurentius de hoogste prijs betaalde.

De medeverdachte directeur van projectontwikkelaar Wildhage heeft gezegd dat Walter V. hem geld heeft gevraagd voor het aangaan van de projecten.