De eigenaren draaien zelf op voor de kosten die zij maken als zij hun huis niet in kunnen omdat het niet op tijd klaar is

AMERSFOORT - De stakingen in de bouw dreigen vooral mensen te duperen die net een nieuwbouwhuis hebben gekocht. De
Vereniging Eigen Huis

Door de stakingen wordt een aantal nieuwbouwprojecten mogelijk niet op tijd afgerond, waardoor nieuwe huizen te laat worden opgeleverd. In de wijk Oosterheem in Zoetermeer werd bijvoorbeeld vlak voor de oplevering het werk neergelegd. De bewoners zouden deze week de sleutel van hun nieuwe huis krijgen om te verhuizen. "Dan sta je dus op straat."

Kosten

De eigenaren draaien zelf op voor de kosten die zij maken als zij hun huis niet in kunnen omdat het niet op tijd klaar is. Een staking die door de bonden wordt gedragen, geldt niet als werkdag bij overschrijding van de opleveringstermijn. "Het bouwbedrijf kan zich dan op overmacht beroepen", aldus de zegsman.

De stakingen missen volgens Eigen Huis hun doel. Niet de bouwbedrijven, maar de huiseigenaren worden er uiteindelijk door benadeeld. De belangenvereniging dringt er bij de vakbonden dan ook op aan woningbouwlocaties, vooral diegene die bijna opgeleverd moeten worden, te ontzien bij de acties.