Banken in Nederland verstrekken steeds minder bedrijfskredieten aan Nederlandse bedrijven. In september is een daling van 1,3 procent vergeleken met dezelfde maand in 2012.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

Vergeleken met augustus hadden Nederlandse banken 6 miljard euro minder uitstaan aan bedrijven dan in september. Eind september had het Nederlandse bedrijfsleven in totaal 345 miljard euro aan kredieten van banken. 

In augustus daalden de bedrijfskredieten ook al met vier miljard euro ten opzichte van een maand eerder, een daling van net iets meer dan een procent.

De daling kent twee oorzaken volgens de centrale bank. Aan de ene kant hebben banken de voorwaarden om geld uit te lenen aangescherpt omdat zij de risico's hiervoor hoger inschatten sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Aan de andere kant is er minder vraag naar kredieten omdat bedrijven om dezelfde reden voorzichtiger zijn geworden bij het aangaan van leningen.

Eurozone

Ook in de eurozone hebben banken in september minder leningen verstrekt aan bedrijven dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag heeft gepubliceerd.

Bedrijven kregen vorige maand 3,5 procent minder leningen dan in september 2012. Die afname volgt op een daling met 3,8 procent in augustus.

Huishoudens ontvingen in september 0,1 procent meer krediet dan een jaar eerder, na een stabilisering in augustus. Per saldo namen de leningen aan de private sector vorige maand met 1,9 procent af. Dat was de zeventiende daling op rij.

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide in september met 2,1 procent op jaarbasis. Die graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nam in augustus nog met 2,3 procent toe. In de periode van juli tot en met september groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 2,2 procent.