Gemeenteambtenaren zijn de voortdurende bezuinigingen op hun arbeidsvoorwaarden helemaal zat.

Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF roepen donderdag al hun leden die in gemeenten overleg voeren over arbeidsvoorwaarden op om dit overleg te stoppen, als de gemeente voorstellen doet die de werkgelegenheid of koopkracht van ambtenaren aantasten.

Voor ambtenaren bestaat een landelijke cao. Aanvullend hierop worden per gemeente ook nog afspraken gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn afspraken over extra reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen en ontslagbescherming.

Door te snijden in de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers, denken steeds meer gemeenten tekorten in de gemeentebegroting op te kunnen lossen, beweren de bonden. 

In de min

"Landelijk komen de werkgevers met niets en lokaal willen ze bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden. Als je dat optelt zie je dat gemeenteambtenaren in de min komen te staan'', zegt Abvakabo-bestuurder Bert de Haas.

Ook op landelijk niveau zijn de bonden nog niet tot een akkoord met de werkgevers gekomen. De landelijke cao voor ambtenaren liep in januari af. Na een aantal onderhandelingsronden liep het overleg over een nieuwe cao in september vast.

De werkgeversdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wilde volgens de bonden niet de gevraagde toezeggingen doen over structurele loonsverhoging en het creëren van werkgelegenheid.