De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet aarzelen om banken te laten zakken voor de stresstest waaraan zij binnenkort worden onderworpen. Dat zegt ECB-president Mario Draghi woensdag tegen Bloomberg Television.

Draghi gaat in op de bekendmaking dat de ECB 124 grote Europese banken onder de loep gaat nemen. Uit het onderzoek moet blijken welke banken extra kapitaal nodig hebben om hun toekomst te verzekeren.

Volgens Draghi zullen sommige banken moeten falen bij de stresstest om de geloofwaardigheid van het onderzoek te bewijzen. ''Als ze moeten zakken, dan zullen ze zakken. Daar bestaat geen twijfel over'', aldus de ECB-president.

De ECB start zijn onderzoek in november en verwacht de operatie in oktober volgend jaar af te ronden. Dat is nog voordat de centrale bank het toezicht op de grote banken overneemt. Er worden ook diverse Nederlandse banken onderzocht. 

Vertrouwen herstellen

Draghi zegt dat het uiteindelijke doel van de test is om het vertrouwen van de private sector in de banken en hun financiële posities te herstellen of te versterken.

De ECB-president geeft aan dat hij er zeker van is dat Europese overheden klaar zullen staan om eventuele kapitaaltekorten van banken op te vullen.

Laatste kans

ECB-bestuurslid Jörg Asmussen stelde eerder deze maand dat de stresstest van de ECB de ''derde en laatste kans'' is om het vertrouwen in de Europese bankensector te herstellen.

Volgens Asmussen hebben twee eerdere stresstesten van de Europese bankenautoriteit EBA niet het gewenste resultaat gehad.