Medewerkers in de zorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna acht overuren per week. 

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren. Zo'n 45 procent van het zorgpersoneel werkt structureel over.

Volgens Abvakabo stijgt de werkdruk in de zorg. Een kwart van de ondervraagden moet regelmatig binnen 24 uur ergens invallen.

''Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg", zegt een medewerker in het onderzoek.

Verder ziet de vakbond vooral een toename van het aantal 'kleine' contracten. Daarbij krijgen medewerkers in plaats van een fulltime contract, een contract voor bijvoorbeeld 24 uur per week. Mensen met zo'n contract worden bijvoorbeeld de ene week 16 uur en een andere week 32 uur ingezet.

Vaker korter werken

Bovendien moeten medewerkers volgens de bond in toenemende mate vaker korter werken. In plaats van bijvoorbeeld drie keer acht uur per dag, werken ze vier keer zes uur per dag werken. 

Ook zou het steeds vaker gebeuren dat zorgmedewerkers zogenoemde gebroken diensten draaien. 's Ochtends werken ze de eerste helft van hun uren en 's avonds de andere helft.

Voor het onderzoek zijn ruim 4.600 medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg ondervraagd.