Vorig jaar hebben iets minder mensen gebruikgemaakt van de schuldsaneringsregeling. Het aantal aanvragen daalde met 6 procent ten opzichte van 2011.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Van de groep mensen die een beroep doet op schuldsanering bestaat 80 procent uit particulieren. De rest is (ex)-ondernemer.  De strenge regeling moet mensen in drie jaar tijd van de schulden afhelpen.

Vorig jaar waren er ruim 19.300 aanvragen voor een schuldsanering. In 2010 ging het nog om een aantal van 15.722 aanvragen. In ruim 70 procent van de gevallen werkt de regeling.

De schuldsanering groeide de afgelopen jaren als gevolg van onder meer de aanhoudende economische recessie. Zo was het aantal aanvragen voor schuldsanering in 2010 vergeleken met vorig jaar bijna een vijfde minder met 15.722 aanvragen.

Belangrijkste reden voor de opbouw van schulden is de daling van het inkomen. Dit geldt zowel voor particulieren als (ex)-ondernemers. Verder zijn overbesteding en in toenemende mate echtscheiding een belangrijke oorzaak van schulden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Rijksoverheid. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen