Een gemeenschappelijke telecommarkt kan de Europese economie met 4 procent laten groeien.

Dat zal Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zeggen tijdens een overleg van de Europese leiders over onder meer de digitale economie, dat plaatsvindt op 24 en 25 oktober, zo meldt persbureau Reuters woensdag. 

Met haar uitspraken doet Kroes een nieuwe poging om de Europese lidstaten er toe te bewegen haar telecomplan snel goed te keuren. De Eurocommissaris wil onder meer de roamingkosten binnen de Europese Unie geleidelijk aan terugbrengen tot nul. 

Maatregelen

Commissaris Kroes wil dat haar pakket maatregelen uiterlijk in mei wordt geaccepteerd door alle Europese lidstaten. Als dat niet gebeurt zullen de plannen vertraging oplopen doordat in 2014 zowel een nieuw Europarlement zal worden gekozen als een nieuwe Commissie aan zal treden. 

Naast het terugbrengen van de roamingkosten zal ook een vorm van netneutraliteit worden verplicht in de EU-lidstaten. De Europese regels zullen niet zo vergaand zijn als de Nederlandse versie van netneutraliteit. Zo mogen providers in bepaalde gevallen alsnog verkeersmanagement toepassen om bijvoorbeeld illegale content te blokkeren of spam tegen te gaan.

Telecomindustrie

De Europese telecom-organisatie ETNO heeft gemengde gevoelens bij de telecomplannen van Kroes. ETNO is het met Kroes eens dat de Europese telecomsector in slechte staat verkeert en dat Europees beleid een rol kan spelen in het verbeteren daarvan. De aanpak van de Eurocommissaris noemt  ETNO-baas Daniel Pataki echter verkeerd, zegt hij in een interview met ViEUws

Op de lange en middellange termijn ziet Pataki voordelen, maar op de korte termijn niet. De maatregelen zorgen volgens de telecomindustrie op de korte termijn juist voor minder inkomsten, waardoor bedrijven minder kunnen investeren.

Kritiek

De plannen werden al eerder bekritiseerd door de telecomindustrie. Het hoofd van de Franse provider Orange noemde de plannen een "zuur medicijn voor een zieke man". Volgens Kroes denkt de telecomindustrie te veel op de korte termijn.

Hoe zit het precies met roamingkosten en wat betaal je vanaf 2014?