Het Europees Parlement denkt dat er voor 2014 meer geld nodig is om alle Europese plannen te kunnen realiseren. 

De Europarlementariërs stemden woensdag in met een hogere begroting dan voorgesteld door de Europese Commissie en de EU-landen.

Europees Commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) stelde in juni voor om ruim 135 miljard euro in 2014 beschikbaar te hebben om alle rekeningen te kunnen betalen.

De begroting zou dan 6 procent lager liggen dan die van 2013. De EU-lidstaten willen echter minder afdragen en verlaagden de begroting met nog 1 miljard euro. Het EP stelt nu dat er ruim 136 miljard euro beschikbaar moet zijn in 2014.

De Europarlementariërs willen enkele besparingen van de EU-lidstaten terugdraaien. Er moet volgens hen juist meer geld voor onderzoek, ondernemerschap en (jeugd)werkgelegenheidsprojecten beschikbaar zijn. Ook moet er meer geld naar de opvang van vluchtelingen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Europese Commissie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Budget

Nu het EP ook een standpunt heeft ingenomen, moeten de de drie EU-instellingen het binnen 21 dagen eens zien te worden over een budget voor 2014.

De EU-begroting komt neer op circa 1 procent van het bruto binnenlands product van de hele Europese Unie. De begroting gaat grotendeels op aan landbouwsubsidies en investeringen in achtergebleven regio's in de lidstaten. Circa 6 procent gaat naar 'Brusselse activiteiten' zoals de ambtenaren van de Europese instellingen.