STUTTGART - Mercedesfabrikant DaimlerChrysler en zijn werknemers zullen binnenkort hun conflict bijleggen over de bezuinigingsplannen van het Duits-Amerikaanse bedrijf. Dat heeft bestuursvoorzitter J. Schrempp zondag in verscheidene Duitse kranten gezegd.

Zaterdag staakten 12.000 werknemers in de grootste Mercedes-fabriek in Sindelfingen bij Stuttgart uit protest tegen de plannen. Ook in de fabriek in Stuttgart-Untertürkheim, waar automotoren worden gemaakt, viel de productie stil, omdat 2500 medewerkers weigerden op zaterdag over te werken.

DaimlerChrysler wil dat zijn werknemers in Sindelfingen langer gaan werken, zonder dat daar extra salaris tegenover staat. De maatregel moet op jaarbasis 500 miljoen euro opleveren. Het concern dreigt anders de productie te verplaatsen naar de Noord-Duitse stad Bremen of naar Zuid-Afrika. Daarmee zouden 6000 van de 30.000 banen in Sindelfingen verdwijnen.

Schrempp spreekt nu over "constructieve onderhandelingen'' tussen de directie en het personeel. Het bestuur van DaimlerChrysler zal de gesprekken mogelijk gemakkelijker maken door zelf met minder loon genoegen te nemen. Twee kranten in Duitsland meldden zondag dat de leden van de raad van bestuur van het autoconcern bereid zijn 10 procent van hun salaris in te leveren. Daarnaast is volgens andere mediaberichten de ondernemingsraad van het bedrijf bereid in te stemmen met loonconcessies van het ondersteunend personeel.