AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hielden dinsdagochtend de plus vast. Amsterdam moest weliswaar na een paar uur handel een stapje terug, maar de AEX-index bleef positief gestemd. De AEX-index noteerde tegen het middaguur een stand van ,07 punten, een winst van 0,8 procent. Binnen Europa presteerde de beurs in Parijs het best in de ochtenduren.


Bekijk video

Vooral de fondsen die maandag terrein moesten prijsgeven, herstelden zich dinsdag maar er was nog geen sprake van een een-op-een-herstel. Wel pakten alle verliezers wat terug. KPNQWest was daarin het best. Dat aandeel stond 4,8 procent hoger op een koers van 3,51 euro. Andere fondsen die meer dan 2 procent terugpakten waren CMG, ASML en Philips.

Alleen Heineken, Unilever en Akzo moesten inleveren, Akzo het meest met 0,6 procent. "Daar heb ik geen enkele verklaring voor", aldus een handelaar. Hij verwacht dat de AEX de komende tijd tussen de 512 en 530 punten op en neer blijft gaan. Tot de bedrijven en masse met de kwartaalcijfers komen. "De winstwaarschuwing van IBM van maandag gaf al aan dat het allemaal nog onzeker is. Beleggers en handelaren wachten af wat het echt wordt."

De koers van Ahold herstelde zich verder van de flinke daling van vorige week met een koersstijging van 0,8 procent tot 27,87 euro. Na een uitleg aan analisten over de Amerikaanse cijfers lijkt de belegger gerustgesteld. "Beleggers hebben weinig met Ahold, als het lijkt dat het tegenzit, laten ze het aandeel spontaan vallen", typeerde de handelaar.

Midkap

De MidKap-index, de index van de middelgrote fondsen, deed het wat rustiger aan. De index noteerde rond de middag een stand van ,33 punten, 0,2 procent meer dan het slot van maandag. Vendex/KBB, dat voorbeurs cijfers bekendmaakte, werd daarvoor een klein beetje beloond. Het aandeel steeg met 0,3 procent tot 14,60 euro. De cijfers voldeden min of meer aan de verwachtingen. "De tegenvallers waren al bekend."

Maandag na het sluiten van de beurs in New York meldde het computerconcern Compaq dat het zijn schattingen van het eerste kwartaal kan waarmaken of zelfs iets beter zal draaien. Dat zette de technologiefondsen in Europa dinsdag weer in de plus. De onverwachte winstwaarschuwing van de Amerikaanse computergigant IBM had maandagmiddag veel ICT-fondsen nog omlaag getrokken.

Net als in Amsterdam hadden op de andere beurzen in Europa de stijgers de overhand. Londen deed het 0,45 procent beter. In Parijs steeg het koersgemiddelde met 0,85 procent en in Frankfurt stonden de aandelen gemiddeld 0,3 procent hoger.

Euro

De euro deed rond het middaguur 0,8755 dollar en was daarmee een fractie hoger dan eerder op de ochtend. Ook tegenover het pond sterling liep de Europese munteenheid iets op, van 0,6110 tot ,6615.