Euro naar hoogste waarde in acht maanden

De waarde van de euro is vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds februari. Een euro leverde aan het begin van de middag 1,37 dollar op, waar de Europese munt halverwege juli nog voor 1,30 dollar werd verhandeld. 

Onder meer de hervormingen en de voorzichtige economische groei in de muntunie jagen de koers op.

De euro profiteert echter ook van de recente politieke onenigheid in de Verenigde Staten.

De overheid van het land werd ruim twee weken geleden gesloten om dat Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over de invulling van de overheidsfinanciering. Later kwam daar ook het verhogen van het schuldenplafond bij.

Paradox

Dat het schuldenplafond op het laatste moment alsnog werd verhoogd, heeft de dollar volgens analisten niet geholpen. De politieke impasse heeft het vertrouwen in de Amerikaanse economie geschaad, menen zij. Daardoor heeft de dollar een aanzienlijke dreun gekregen, met een waardedaling tot gevolg.

Paradoxaal genoeg vormt de hoge eurokoers vooral een bedreiging voor het nog breekbare economische herstel in de eurolanden, zo stellen de economen. Door de prijsstijging worden geëxporteerde producten namelijk meer waard.

Export

"De kracht van de euro heeft een negatieve invloed op de exportgroei van de eurozone", zegt econoom Jonathan Loynes van onderzoeksbureau Capital Economics.

De gevolgen van hogere eurokoers zijn echter niet onmiddellijk voelbaar in de economie. Welk effect de koersstijging heeft, wordt daarom pas tegen het einde van het jaar duidelijk. Verschillende bestuurders van grote bedrijven in de eurozone worden desondanks al langzaam bezorgd.

ECB

De vraag is echter of de Europese Centrale Bank (ECB) voldoende reden ziet om het monetaire beleid aan te passen. Door de - nu al historisch lage - rente te verlagen, zou de bank de euro in waarde kunnen doen dalen. Anders dan de centrale bank van Japan grijpt de ECB echter zelden in om de wisselkoersen te beïnvloeden.

De laatste keer dat de Europese Centrale Bank de rente aanpaste om de koersen te beïnvloeden is inmiddels dertien jaar geleden. Maar als de koersstijging van de euro aanhoudt, kijken de financiële markten waarschijnlijk reikhalzend uit naar 7 november, wanneer ECB-president Mario Draghi de nieuwe rentestanden bekendmaakt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie