De Europese Unie en Canada hebben overeenstemming bereikt over een vrijhandelsakkoord. 

De laatste puntjes op de i werden vrijdag gezet door de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en de Canadese premier Stephen Harper, die na afloop van het overleg het verdrag ondertekenden.

Een vrijhandelsverdrag is een pakket afspraken tussen landen om de wederzijdse handel te stimuleren. Zo wordt er onder meer afgesproken om douanetarieven te verlagen of afschaffen.

Voor Canada zijn de landen van de EU na de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt. Andersom is Canada goed voor 1,8 procent van alle Europese export. Naar schatting kan het verdrag de Europese economie jaarlijks met 12 miljard euro doen groeien.

Sinds 2009 spraken de EU en Canada over een vrijhandelsverdrag.

Struikelblokken 

Een van de grootste struikelblokken voor dit verdrag was overeenstemming te bereiken over heffingen op de import van landbouwproducten. Canada mag onder meer meer (rund)vlees gaan exporteren naar Europa, in ruil voor de toegang op de Canadese zuivelmarkt voor Europese bedrijven. Het Canadese vlees moet wel hormoonvrij zijn.

Barroso sprak van een doorbraak en van een nieuw hoofdstuk in de Europese en Canadese relaties. ,,Dit is een historisch moment voor Canada'', zei premier Harper. Het is het grootste handelsverdrag dat het Noord-Amerikaanse land heeft gesloten, aldus de Canadese premier.

De EU heeft al handelsverdragen met onder meer Peru en Zuid-Korea. Brussel praat over een dergelijk akkoord onder meer met Japan en de Verenigde Staten.