Vertrouwen consumenten op hoogste stand in ruim 2 jaar

Consumenten waren in oktober minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen bereikte de hoogste stand in ruim 2 jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het consumentenvertrouwen verbeterde met 6 punten en kwam uit op -27. Consumenten zien vooral de economische situatie in de komende twaalf maanden een stuk minder somber in.

Op alle onderdelen van het consumentenvertrouwen werd winst geboekt. Zo steeg de deelindicator 'economisch klimaat' met 10 punten naar -34 en verbeterde de 'koopbereidheid' van -26 naar -23.

De kijk van consumenten op de economische situatie in het afgelopen jaar is ook minder pessimistisch. Bovendien vinden mensen de tijd voor het doen van grote aankopen voor de tweede keer op rij minder ongunstig dan een maand eerder.

Beweeg de cursor over de lijn om de index te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kamp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het nog te vroeg om conclusies te verbinden aan de stijging van het consumentenvertrouwen.

''De signalen zijn nog steeds heel voorzichtig. Voorlopig kan ik nog geen conclusies trekken'', aldus Kamp vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

''Het is fijn dat we niet verder wegzakken. Het is fijn dat de export aantrekt en dat er enige lichtpuntjes zijn op de woningmarkt - ik formuleer het voorzichtig'', vervolgde Kamp. De ''voorzichtig positieve signalen'' zijn volgens de minister ''allemaal nog erg beginnend''.

Bekijk een reactie van minister Henk Kamp:

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie