Groei Chinese economie trekt aan

De Chinese economie is in het derde kwartaal voor het eerst in bijna een jaar tijd sneller gegroeid dan in het voorgaande kwartaal. 

Dat blijkt uit cijfers die het Chinese statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

's Werelds op een na grootste economie groeide vorig kwartaal met 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het tweede kwartaal viel het groeitempo nog terug tot 7,5 procent. In de eerste 9 maanden van dit jaar werd een plus van 7,7 procent geboekt, terwijl de regering van premier Li Keqiang mikt op een groei van 7,5 procent over het hele jaar.

Stimuleren

Het statistiekbureau meldde verder dat de industriële productie in september met 10,2 procent toenam. De detailhandelsverkopen stegen vorige maand met ruim 13 procent.

De Chinese regering voerde de afgelopen maanden een relatief bescheiden pakket stimuleringsmaatregelen door. Zo werden investeringen in infrastructuur opgevoerd en werden diverse belastingen verlaagd, in een poging de economische groei aan te jagen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van the National Bureau of Statistics of China. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:
Tip de redactie