'Grote verzekeraars drukken vergoedingen therapeuten'

De verschillen tussen grote en kleine zorgverzekeraars op het gebied van vergoedingen voor therapeuten worden steeds groter. Grote verzekeraars weten tarieven voor 2014 te bevriezen en fors te verlagen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Met name de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten lopen erg uit elkaar bij de verschillende verzekeraars.

De vier grote verzekeraars (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) kunnen in sommige gevallen tarieven bieden die tot wel 23 procent lager zijn dan die van de kleinere verzekeraars.

Volgens de krant waren de verschillen nog nooit eerder zo groot. Zo bieden kleine verzekeraars logopedisten een tarief van ongeveer 38 euro per zitting. Bij de grote verzekeraars gaat daar zeker tien euro van af.

De dupe

Patiënten profiteren van het scherpe inkoopbeleid, maar de zorgverleners zijn er vaak juist de dupe van.

Volgens de berekeningen van de Volkskrant verdienen logopedisten die voltijds werken met de tarieven van de grote verzekeraars 38 duizend euro bruto per jaar, tegenover de 51 duizend euro die zij bruto zouden verdienen als de kleine verzekeraars meet patiënten zouden leveren.

"Als de tarieven zo dalen hebben logopedisten te weinig geld over om van te leven", meent Chris Oomen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW.

Hij vervolgt: "Maar als zorgverleners zulke lage biedingen accepteren, kunnen wij niet de hoge tarieven blijven betalen."

Ontevreden zorgverleners mogen in praktijk onderhandelen over een te hoog tarief, maar in de praktijk blijkt dit vaak onmogelijk, zo stellen woordvoerders van de brancheverenigingen van de zorgverleners.

Lees meer over:
Tip de redactie