CNV en De Unie willen 'verregaande samenwerking'

Vakbonden CNV en De Unie hebben een intentie ondertekend om een verregaande samenwerking aan te gaan onder de naam CNV UOV.

Dat maakten CNV en De Unie donderdagmiddag bekend. 

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts", zei Jaap Smit, voorzitter van het CNV. "We hebben de intentie om te onderzoeken of we een nieuwe federatie tot stand kunnen brengen", aldus Smit. Er wordt nadrukkelijk nog niet van een fusie gesproken.

"Wij misten de polder", zegt Reinier Castelein, voorzitter van De Unie. Zijn bond heeft die omgeving vorig jaar verlaten, maar wil daar nu weer aanschuiven met behulp van het CNV. 

De gesprekken duren tot medio voorjaar 2014. In die periode kan er nog van alles gebeuren, ook het afbreken van de voorgenomen samenwerking. "Een huwelijk kan na dertig jaar ook stranden", zegt Smit.

Profileren

"Dit is niet uit noodzaak geboren, maar we willen wel ons zegje doen in Den Haag. Het geluid voor het middelbaar en hoger personeel is een toegevoegde waarde", aldus Castelein. Hij stelt als enige voorwaarde dat De Unie zich op dit punt kan profileren.

Smit snapt ook dat je met een samenwerking simpelweg meer slagkracht krijgt. "We leven in de wereld van het getal", zegt hij tegen NU.nl. 

Hij hoopt hiermee ook groepen aan te spreken die geen lid zijn, maar wel oren hebben naar het verhaal van wat de vakbond te vertellen heeft. "De arbeidsmarkt is veranderd, de wereld is veranderd. We moeten een manier vinden om die mensen aan ons te binden."

Zelfstandigen

Castelein heeft al een van die groepen op het oog. De "Zelfstandige Professional" zoals hij die zelf noemt. "Er is een grote flexibele schil, die groep heeft de toekomst op de arbeidsmarkt", zegt De Unie-voorzitter. 

Het CNV was niet de enige kandidaat voor De Unie. "We zijn ook op bezoek geweest bij de FNV, maar bij het CNV vonden we meer ruimte", zegt Castelein.

Opstappen

De Unie, de grootste vakbond in de financiële sector, maakte in november vorig jaar bekend uit vakcentrale MHP te stappen, de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel.

De Unie kon zich destijds niet vinden in de koers van MHP om aan te sluiten bij het Ambtenarencentrum. De overheidssector is voor hen geen toevoeging. Een brug te ver, zei voorzitter Reinier Castelein toen daarover.

CNV is de grotere vakbond van de twee, met 300.000 leden verdeeld over bijna alle sectoren. De Unie heeft 60.000 werkenden in de industrie en dienstverlening in het bedrijfsleven en de overheid vertegenwoordigd.

Samen zijn zij alsnog een stuk kleiner dan de grootste vakbond van het land, de FNV. Daarbij zijn ruim 1,1 miljoen leden aangesloten.

Lees meer over:
Tip de redactie