Hardere acties in grootmetaal

De vakbonden bereiden zich voor op hardere acties in de grootmetaal nu een reactie van de werkgevers in het cao-conflict lijkt uit te blijven.

''We gaan door met onze stakingsacties'', zegt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen donderdag.

Bij Polynorm in Bunschoten zullen vrijdag honderden werknemers in staking gaan, kondigde De Jong aan. ''Dat is daar nog nooit eerder gebeurd, dat zegt toch wel iets.''

Werknemers en werkgevers in de metaaltechniek bereikten afgelopen vrijdag wel een cao-akkoord. Maar in het vastgelopen overleg over de grootmetaal zit nog steeds geen beweging. De Jong: ''We hebben de werkgevers afgelopen vrijdag een week bedenktijd gegeven, maar het blijft vooralsnog verdacht stil.''

150.000 mensen

In de grootmetaal werken 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken en als toeleverancier. De cao-onderhandelingen voor de groot- en kleinmetaal liepen in de zomer stuk op de looneis en andere zaken die de bonden willen realiseren.

FNV Metaal dreigde eerder al met ''hardere acties'' in de grootmetaal. De werkgevers houden volgens de vakbond vast aan ''forse verslechteringen in onder meer de zeggenschap van werktijden en een nullijn voor 12 maanden''.

Lees meer over:
Tip de redactie