Verkoop woningen stijgt met 30 procent

In september zijn 9.289 woningen verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van augustus 2013 is sprake van een daling, namelijk 6,9 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Kadaster.

De verkoop van hoekwoningen is met 43 procent het sterkst toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van appartementen laat met 18,4 procent de kleinste toename zien.

Ten opzichte van augustus daalt het aantal verkochte woningen bij alle woningtypen, vooral bij vrijstaande woningen (-10,7 procent).

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kadaster. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Provincies

In alle provincies zijn in vergelijking met vorig jaar meer woningen verkocht. Drenthe gaat aan kop met een stijging van 51,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Overijssel profiteert het minst met een toename van 11,9 procent.

Vergeleken met augustus 2013 daalt in alle provincies de woningverkoop, behalve Zuid-Holland (+0,1 procent). In Flevoland was de daling met 21,5 procent het grootst.

Het aantal hypotheken nam met 6,6 procent toe ten opzichte van september 2012. Het aantal executieveilingen, 85 in september, daalde met 6,6 procent in vergelijking met 2012.

NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal met 19,7 procent is toegenomen.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, sprak toen de verwachting uit dat het aantal verkochte woningen in heel 2013 iets lager zal komen te liggen ten opzichte van vorig jaar.

Het Kadaster en de NVM spreken echter op verschillende momenten van een verkochte woning. Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl de NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

Vertekend

De stijging van het aantal woningtransacties is deels vertekend. Dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tegen NU.nl. "Het effect van de voorgenomen verhoging van de overdrachtsbelasting is hier nog te zien", zegt Van Mulligen.

Op 1 juli 2012 zou de overdrachtsbelasting van 2 procent weer worden teruggeschroefd naar het oorspronkelijke percentage van 6 procent, een tijdelijke maatregel om de huizenverkoop aan te jagen. Daarop besloten veel consumenten in de maanden voorafgaand aan juli hun beslissing om een huis te kopen te vervroegen.

Het aantal gekochte huizen steeg daardoor in juni met 70 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2011. Het gevolg was dat in de maanden daarna er relatief weinig huizen zijn verkocht. De tijdelijke maatregel werd echter omgezet in een permanente.

"Dit effect gaat een steeds kleinere rol spelen, maar het is er nog wel. Maar als de komende drie maanden het aantal verkochte huizen nog steeds sterk stijgt, dan is er wat anders aan de hand", zegt Van Mulligen.

Hij benadrukt wel dat deze stijging goed is voor de economie rondom de huizenmarkt heen, zoals de verkoop van meubels en het aantal verbouwingen.    

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl 

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie