Miljoenenboetes voor malafide uitzenders

Malafide uitzendbureaus hebben de afgelopen anderhalf jaar voor meer dan 90 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen.

Dat staat in een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

De boetes werden gezamenlijk opgelegd door de Inspectie SZW, de Belastingdienst en de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU).

De betreffende bedrijven hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan onderbetaling, het aan het werk zetten van illegalen en gesjoemel met inkomstenbelasting, loonheffing en omzetbelasting.

Leiding

Asscher wil de malafide uitzendbedrijven de komende tijd nog harder aanpakken, onder meer door niet alleen de bedrijven te beboeten, maar ook de leidinggevenden. ''Dit om te voorkomen dat boetes worden ontlopen door een uitzendbureau failliet te laten gaan'', licht de bewindsman toe.

De Belastingdienst en Inspectie SZW gaan ook malafide doorstarters aanpakken door eerder opgelegde boetes te verhalen op het 'nieuwe' uitzendbureau van een foute uitzendondernemer. Ook wordt bij herhaalde overtreding sneller faillissement aangevraagd voor een uitzendbureau.

Grensoverschrijdend

Omdat sommige uitzenders ook rommelen met grensoverschrijdende arbeid, heeft Asscher afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van gegevens. Zo kunnen ook op die manier malafide uitzendbureaus worden aangepakt.

Lees meer over:
Tip de redactie