MAASTRICHT - Veel milieuvriendelijke uitvindingen in Europa stranden nu door een gebrek aan investeringsgeld. Dat kan opgelost worden door het succesvolle 'groen beleggen' in Nederland in heel Europa in te voeren.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft dit vrijdag gezegd in Maastricht. Van Geel leidt daar een vergadering met zijn collega's uit andere landen van de Europese Unie. "Kennis is meestal niet het probleem om dingen milieuvriendelijker te maken", zei hij. "Knelpunt is vooral het ernstige gebrek aan risicokapitaal om de producten echt te ontwikkelen".

Groenprojecten

Voor een doorbraak in de geldstroom naar milieuprojecten, denkt Van Geel aan het huidige groene beleggen in Nederland. Wie belegt in milieuvriendelijke projecten, krijgt belastingvoordeel. "Elke euro die de Nederlandse overheid in de regeling steekt, levert 40 euro op van particulieren voor groenprojecten."

Nederland telde in 2002 ruim 140.000 groene spaarders en beleggers, met een ingelegd vermogen van 2,8 miljard euro, aldus een rapport van onderzoeksbureau KPMG in 2002. Het geld gaat via banken naar bijvoorbeeld nieuwe windmolens of diervriendelijke stallen.

Hybride auto

Van Geel ziet ook andere knelpunten voor milieu-innovaties. Hij wees bijvoorbeeld op de hybride auto, die op stroom en benzine rijdt. Daarvoor ontbreekt nog een structuur voor verkoop of onderhoud.

Van Geel overlegt in Maastricht drie dagen over Europese strategieën om dit soort milieuverbeteringen beter doorgevoerd te krijgen, zelfs zonder dat ze geld hoeven te kosten, beklemtoonde hij. Milieu-innovaties kunnen nogal eens geld opleveren omdat ze bijvoorbeeld zuinig zijn met stroom of olie.

Wim Kok

Van Geel hekelde de houding van het bedrijfsleven die "automatisch negatief staat tegenover milieuplannen". De staatssecretaris benadrukte meermalen dat milieu een kans is voor het bedrijfsleven. Om die reden is ook Wim Kok bij de conferentie. De oud-premier schrijft momenteel aan een rapport over een concurrerender Europese economie.

Van Geel benadrukte dat milieu heel belangrijk is voor een betere economie. "Met nieuwe technieken kunnen we efficiënter gebruik maken van grondstoffen, die steeds duurder worden", gaf de staatssecretaris als voorbeeld. Europa kan het op andere punten toch niet winnen van concurrerende gebieden. "Onze arbeidsmarkt kan toch niet flexibeler dan de VS. En goedkoper produceren dan China kan ook niet."

Milieusnufjes

Bij de vergaderzaal in Maastricht zijn vele milieusnufjes opgesteld. Zo staat er een handzame energiecentrale voor thuis: een proefproject met warmtekrachtcentrales van de Gasunie. Ook staat er een auto die op waterstof rijdt.

Nuna-2

Van Geel kwam vrijdag als stunt aanrijden in een wagen die geheel op zonne-energie rijdt. De lage eenpersoonsauto Nuna-2 is gebouwd door Delftse studenten en won eerder het wereldkampioenschap voor zonnewagens. "Ik verwacht niet dat iedereen over twintig jaar in zo'n wagen rijdt", zei Van Geel, nog liggend in de wagen "maar de technologie kan wel nuttig zijn voor toekomstige auto's".

De bewindslieden en Kok discussieerden hier vrijdag over in de vorm van een politiek café. Een Canadese interviewster stelt scherpe vragen, in plaats van de traditionele vergadering aan een tafel. De bespreking gaat zaterdag verder, waarna Van Geel de conclusies zal presenteren. Zondag gaat het verder over hoogwater. Dan is ook prins Willem-Alexander present.